Košarica
0,00 kn

Hakom je odlučio – prelazimo na DVB-T2. Evo što morate znati!

DVB-T2 televizori

Hrvatska regulatorna agencija HAKOM, odlučila je da se TV emitiranje sa dosadašnje DVB-T tehnologije prebacuje na DVB-T2 tehnologiju uz standard HEVC / H.265. Probno emitiranje kreće već od ove godine, a potpuni prelazak na DVB-T2 očekuje se 2021. godine. Ukoliko ste u potrazi za novim televizorom i zanima Vas da li će on podržavati ovu tehnologiju donosimo Vam detalje u nastavku.

DVB-T2 – što nam donosi?

DVB-T2 je standard koji predstavlja drugu generaciju sustava digitalne zemaljske televizije te donosi povećanje kapaciteta u odnosu na DVB-T standard. Povećanjem kapaciteta ujedno se povećava kvaliteta slike i poboljšava signal.

Prelaskom na DVB-T2 tehnologiju sa standardne dosadašnje rezolucije od 720 x 567 prelazimo na HD rezoluciju 1280 x 720. Ono što je vrijedno napomenuti jest da Hrvatska dosta kasni s ovim s obzirom da se na svjetskim tržištima HD rezolucija lagano povlaći, a 4K televizori su postali standard unazad 5 godina.

Kupnja novog televizora

Ukoliko ste u potrazi za novim televizorima koji podržavaju novu DVB-T2 Tehnologiju na pravom ste mjestu. Za Vas smo složili odličnu listu televizora za svačiji budžet proizvođača Sony i LG koji DVB-T2 tehnologiju podržavaju već godinama. Listu televizora možete pogledati ovdje.

S ovim televiziroma definitivno se nećete razočarati jer uz podržavanje novog signala ponuditi će vam odličnu reprodukciju boja, kristalno jasan zvuk, i visoke rezolucije zaslona koje će zadovoljiti svačije potrebe. Navedeni brandovi ne rade kompromise, svi 4K televizori navedenih brandova podržavaju DVB-T2 tehnologiju.

Što ako mi televizija ne podržava DVB-T2

Ukoliko koristite bilo koju od IPTV usluga kao što su MAXTV Hrvatskog telekom, ili neki od TV paketa A1, Iskona ili nekog drugog telekoma, tuner Vam neće trebati. Ukoliko pak televiziju gledate klasičnim antenskim / satelitskim putem potrebno će biti kupiti tuner za navedenu tehnologiju ili zamijeniti televizor u periodu do 2021. godine. Većina tunera na tržištu spaja se putem HDMI priključka stoga vodite brigu da li Vaša televizija ima takav priključak.

Novosti
Prethodni članak
Što su SSD diskovi, i zašto ih izabrati?
Idući članak
Kako odabrati pravi monitor za vaše potrebe?