Košarica
0,00 kn

Što su SSD diskovi, i zašto ih izabrati?

Standardni HDD-ovi (hard disk drive) bili su glavna opcija pohrane podataka kod računala (kako prijenosnih računala tako i stolnih) već dugo vremena. Glavna karakteristike tvrdih diskova bili su veliki kapacitet pohrane podataka uz malu cijenu.

SSD diskovi (solid state drive) drugi su način pohrane podataka i polako zamjenjuju veliku većinu tvrdih diskova. Kao što ćete saznati čitanjem naše tablice usporedbe  – SSD diskovi su očiti pobjednik. No, zbog i dalje velikog omjera cijene i dobivene memorije nema smisla koristiti SSD-ove u svim slučajevima. Većini naših kupaca preporučujemo da koriste SSD-ove kao primarne diskove za operativni sustav, kao i za programe i igre koje često koriste, s obzirom da SSD diskovi smanjuju vrijeme otvaranja i učitavanja programa i igara. Ukoliko imaju potrebe za pohranom velike količine podataka (dokumenti, slike, glazba, filmovi) savjetujemo im da kupe veliki HDD bilo unutarnji bilo vanjski. Kao najbolji modeli SSD diskova pokazala su se Samsungove serije 860, 960 i 970.

Razlog SSD HDD
Vrijeme pristupa SSD ima vrijeme pristupa od 35 do 100 mikro sekundi, što je više od 100 puta brže. Ovo vrijeme pristupa znači da se programi pokreću brže, što je značajnije kod većih programa s velikom količinom podataka kao operativni sustavi i igre. Tipičnom HDD-u treba između 5000 i 10000 mikro sekundi da pristupi datoteci / programu.
Cijena Iako cijene SSD-ova svaki mjesec padaju, oni su i dalje znatno skuplji od klasičnih HDD-ova. Zbog ovog razloga većina računala koristi SSD diskove sa stotinjak gigabajta prostora, a uz SSD uvijek imaju i HDD. HDD su značajno jeftiniji od SSD diskova, posebno kada su u pitanju veličine preko 1 TB.
Pouzdanost SSD-ovi nemaju dijelove koje se pomiču. Koriste flash memoriju za spremanje podataka, što im omogućuje bolje performanse i pouzdanost za razliku od HDD-ova. HDD ima dijelove koje se pomiču i magnetske ploče, što znači da što se više koriste, brže se troše i na kraju krajeva kvare.
Kapacitet Iako postoje SSD-ovi velikog kapacitet, sve preko 1 TB veličine je obično izvan cjenovnog dometa kupaca. HDD-ovi sa većim brojem Terabajta su dostupni po veoma pristupačnim cijenama.
Potrošnja energije SSD diskovi koriste manje snage nego standardni Hard Diskovi, što znači ušteda na računima za struju tijekom dužih perioda, a za laptope manje potrošnja baterije. Sa svim dijelovima koji su potrebni da se zavrti disk i pokrene igla, HDD koristi više snage nego SSD.
Buka Bez dijelova koji se pokreću, SSD-ovi ne proizvode nikakvu buku. Kod okretanja ploče i pomicanje igle kako bi se očitali podaci, HDD-ovi znaju nekad  biti jedna od najglasnijih komponenti u vašim računalima.
Veličina SSD-ovi su dostupni u veličinama od 2.5“, 1.8“ i 1.0“, povećavajući dostupnost prostora u računalima, posebno stolnim računalima i serverima. HDD-ove obično možemo pronaći u veličini od 3.5“ i 2.5“ u veličinama za stolna računala i laptope, s nemogućnošću manjih veličina.
Toplina S obzirom da nema dijelova koji se pomiču i zbog same prirode flash memorije, SSD diskovi generiraju manje topline, što im pomaže produžiti vijek trajanja i pouzdanost. Sa pokretnim dijelovima dolazi i toplina, koja polako može oštetiti elektroniku. Stoga što je veća temperatura, veće su šanse za potencijalnim oštećenjima.
Magnetizam Na SSD diskove magnetizam ne utječe. Tvrdi diskovi se oslanjaju na magnetizam kako bi pisali informacije na magnetsku ploču, podatci sa tvrdih diskova mogu biti izbrisane ako se koriste snažni magneti.

 

Novosti
Prethodni članak
Novi LG soundbarovi u ponudi!
Idući članak
Hakom je odlučio – prelazimo na DVB-T2. Evo što morate znati!