Košarica
0,00 €

Nanocell, QLED, OLED, koja je razlika?

Vjerojatno ste primjetili da na tržištu postoji mnogo različitih vrsta TV Panela. Najpopularniji su Nanocell, OLED, i QLED. Koji od njih je najbolji? Postoje li neke važne stvari koje trebate znati o njima? U ovom članku ukratko ćemo Vam obajsniti kako funkcionira svaka vrsta zaslona.

Što je NanoCell?

NanoCell je vrsta tehnologije zaslonskih ploča koju je dizajnirao LG i koristi se u većini njihovih modernih televizora. Točan način na koji radi prilično je kompliciran, ali jednostavna verzija je da pojačava crvene i zelene boje za stvaranje življih slika. Možete to zamisliti kao filter boja.

NanoCell televizori imaju pozadinsko osvjetljenje. U kombinaciji s lokalnim zatamnjivanjem vizuali mogu biti prilično dobri. Većina NanoCell televizora također ima vrlo tanke okvire pa dobivate više prostora za gledanje. U biti, to je tehnologija osmišljena za poboljšanje boja pojedinih piksela. Ono što je zanimljivo je da je NanoCell LG -eva verzija Samsungovog QLED -a, u što ćemo ući malo kasnije.

Prednosti

Vrlo svjetli zaslon i živopisne boje

Srednji budžet

Manje reflektivan zaslon (mat završna obrada)

Nedostatci

NanoCell televizori su LCD televizori i imaju pozadinsko osvjetljenje

Lokalno zatamnjenje može biti naporno (previše svijetlo ili pretamno)

Slika se "ispire" pod kutovima

Je li NanoCell bolji od OLED -a?

Ne. Što se tiče kvalitete slike, OLED je mnogo bolji od NanoCell-a jer su crne boje izuzetno tamne, a boje mnogo življe bez ispranih kutova. Međutim, NanoCell je cjenovno pristupačniji i možete kupiti veći televizor.

Što je OLED?

OLED ploče koriste se u vrhunskim televizorima i zaslonima. Ono što OLED čini zanimljivim je to što OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje. Umjesto toga, pojedini pikseli svijetle ili ne svijetle, ovisno o slici na ekranu. Drugim riječima, svaki piksel stvara vlastito svjetlo.

Evo jednog načina da bolje razumijete kako OLED radi; kada je na ekranu tamna slika, tamni pikseli zapravo uopće ne emitiraju svjetlo, isključeni su. To je kao da biste potpuno isključili televizor, osim za jedno određeno područje. Krajnji rezultat je nevjerojatna količina detalja i izrazito tamne crne boje, slike imaju razinu dubine koja se ne čini mogućom. Vizualni elementi na OLED ploči doimaju se gotovo realističnim kao u životu, osobito pri 4K rezoluciji ili većim rezolucijama. OLED ima i druge prednosti, poput šireg kuta prikaza, tanjih ploča i nekoliko drugih.

Prednosti

Svaki je piksel izvor svjetla, izuzetno tamna crna boja

Vrlo žive boje i kvaliteta slike

Izvrsno za tamne prostorije ili slabo osvijetljena područja

Savršena slika pod svakim kutom gledanja

Nedostatci

Opasnost od "izgaranja" slike/piksela

Cjenovno skupi

Više reflektivni zaslon

Što je s Burn-in-om (izgaranjem)?

Burn-in je česti problem za zaslone, ali više za one koji koriste OLED tehnologiju. Ono što se događa je ako je slika predugo na ekranu, slika će izgorjeti na ekranu i ostati tamo, poput duha, čak i kad se scena promijeni. Burn-in se obično događa kada je jedna ikona ili logotip na ekranu jako dugo. Neki primjeri ovih ikona su logotipi TV kanala i titlovi. Važno je imati na umu da se urezivanje obično događa tek nakon tisuća sati provedenog na ekranu.

Nažalost, burn-in je trajan i može se popraviti samo zamjenom cijelog televizora, što se može učiniti ako je televizor još pod jamstvom. U nekim slučajevima proizvođač televizora može besplatno zamijeniti ploču, ovisno o vrsti oštećenja.

Što je QLED?

Iako QLED zvuči prilično slično OLED -u, one su zapravo vrlo različite tehnologije. Zapravo, QLED je marketinški izraz koji je Samsung smislio za ploče koje koriste različite tehnologije temeljene na LED-u i LCD-ima. "Q" znači "kvantne točke", a svi LCD televizori koji koriste tehnologiju kvantne točke označeni su kao QLED-ovi.

Još jednom, tehnologija je prilično komplicirana, ali osnovna ideja je da su QLED televizori svjetliji i imaju žive boje. Ovi paneli temelje se na LCD tehnologiji i koriste pozadinsko osvjetljenje, iako neki mogu imati lokalno zatamnjivanje poput NanoCell zaslona. QLED televizori često se izlažu u trgovinama jer su vrlo svijetli i slike se ističu, čak i u jarko osvijetljenim salonima. QLED je u biti isti kao i NanoCell, pa su i prednosti i nedostaci isti.

Koji je televizor idealan za mene?

Ne postoji jedna vrsta zaslona koja je idealna za sve. Za tamne prostorije, i gledanje u mraku, najbolji su OLED televizori, a za prostorije sa jakim svjetlom preporučamo QLED televizore. Ukoliko niste voljni puno potrošiti na Vaš televizor i tražite najbolji omjer cijene i kvalitete NANOCell je Vaša najbolja opcija.

 

Novosti
Prethodni članak
Do 5 godina sigurnosti uz Ecovacs robotske usisavače
Sljedeći članak
S Logitechovim volanom do realističnog doživljaja vožnje!